zdrowie

Korzyści zdrowotne wynikające z regularnego picia kawy

Korzyści zdrowotne wynikające z regularnego picia kawy
5/5 - (2 votes)

Kofeina jest naturalnie występującą substancją chemiczną, która ma wiele korzyści zdrowotnych. Zawiera stymulant hamujący, znany jako kofeina. Kofeina, najczęściej spożywany składnik psychoaktywny we wszechświecie (3), dostaje się do organizmu poprzez spożywanie kawy. Stamtąd bezpiecznie dociera do twojego mózgu (5). W mózgu kofeina hamuje adenozynę neuropeptydu.

Biorąc pod uwagę spożycie kawy, widoczne są pewne korzyści zdrowotne. Zmniejsza ryzyko wystąpienia zatrzymania akcji serca i udaru mózgu. Zmniejsza ryzyko raka okrężnicy i zwiększa ryzyko raka piersi, jajnika i trzustki. Badania sugerują również, że osoby pijące kawę rzadziej zapadają na raka prostaty. Z drugiej strony kawa wiąże się ze zwiększonym ryzykiem raka okrężnicy i przełyku.

Naukowcy nie udowodnili związku między kawą a chorobą Parkinsona. Obecnie nie ma badań łączących kawę z chorobą Parkinsona i innymi chorobami zwyrodnieniowymi. Jest jednak wielu pacjentów z chorobą Parkinsona, którzy codziennie piją kawę. Uważa się, że może to wynikać z faktu, że choroba Parkinsona może wynikać z choroby Parkinsona, która charakteryzuje się słabą koordynacją i równowagą.

Kiedy mówimy o negatywnych skutkach kofeiny, istnieje tylko kilka skutków ubocznych związanych z konsumpcją kawy. Przede wszystkim kawa zwiększa tętno, co nie jest dobre dla osób cierpiących na zawał serca. Ponadto, jeśli pijesz kawę od dłuższego czasu, twoje ciało dostosuje się do kofeiny i zwiększy tętno, nie zdając sobie z tego sprawy. To zwiększone tętno może prowadzić do ataku paniki, co jest ironiczne, ponieważ wykazano, że kawa zmniejsza lęk. Połączenie tych dwóch nie może być dobre.

Oprócz korzyści zdrowotnych, kawa zawiera przeciwutleniacze, zawiera również wiele innych substancji chemicznych, które mogą mieć negatywny wpływ na organizm człowieka. Przeciwutleniacze to związki, które mają pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Te przeciwutleniacze są bardzo ważne dla naszego organizmu, ponieważ neutralizują wolne rodniki, które mają negatywny wpływ na organizm człowieka. Wolne rodniki to substancje chemiczne, które mogą uszkadzać błony komórkowe, powodować śmierć komórki lub uszkadzać DNA w komórkach. Ilość wolnych rodników obecnych w komórce może decydować o jej zdrowiu, a nawet o procesie starzenia.

Wyniki kilku badań wykazały, że kawa ma pozytywny wpływ na ciśnienie krwi i poziom cholesterolu we krwi. Oprócz korzystnego wpływu na ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, kawa zmniejsza również ryzyko udaru lub zawału serca. Kawa zawiera również kilka substancji chemicznych, które zostały powiązane ze zmniejszonym ryzykiem niektórych form raka. Jeśli regularnie pijesz kawę, powinieneś wiedzieć, że zmniejsza to ryzyko zachorowania na kilka rodzajów raka. Jednak nadal istnieje kilka innych badań, które należy przeprowadzić, aby potwierdzić te wyniki.